sala@home:~$

sshfs

Ha egy távoli gépre be tudunk lépni ssh-val és fájlokat is tudunk másolni scp-vel, akkor elég hamar felmerül, hogy az egyenkénti fájlmásolás helyett mennyivel kényelmesebb lenne, ha egy külön alkönyvtárban egyszerűen elérhetnénk a távoli gép fájljait.

Ehhez én a fuse egyik fájlrendszerét, az sshfs-t szoktam használni:

sshfs pi@192.168.1.227:/home/pi/test ~/test/

A parancs után a ~/test alkönyvtárban a 192.168.1.227 IP-című gép /home/pi/test alkönyvtárát érhetjük el. A használat végén

fusermount -u ~/test

paranncsal tudjuk leválasztani a csatolást.

Rögtön felmerülhet, mi szükség van erre, miért nem használok pl. NFS-et. Több különbség is van a két dolog között amit itt most nem sorolok fel, az egyik lényeges, hogy sshfs nem igényel szerver oldali konfigurációt.

Bár a bevezető mondatban ssh-t és scp-t említettem, sshfs valójában sftp-re épül. Az esetek többségében ez nem fontos, de ha mondjuk az OpenWrt-t használó routerünket szeretnénk elérni, ahol alapesetben DropBear van OpenSSH helyett, akkor sshfs nem fog működni, csak ha felinstalláljuk az sftp szervert is.

Ha valaki alaposabban szeretné megismerni fuse és sshfs projecteket, akkor érdemes Szeredi Miklós ( fuse és sshfs fejlesztő ) előadását megnézni:

Úgy látom a beágyazott videó nem mutatja rendesen a képernyőképeket, ide kattintson akit érdekel.