sala@home:~$

gunzip -l

Egy elég bosszantó hibába futottam bele nemrég. Egy nagy file tömörítése után gunzip -l paranccsal megnéztem mennyire sikerült a tömörítés, és a következő furcsa eredményt kaptam:

$ gunzip -l nagy.gz 
          compressed        uncompressed  ratio uncompressed_name
          4403498359           207437312 -2022.8% nagy

Vagyis gunzip szerint egy 200MB-s fájlt tömörítettem össze 4.4GB-ra, ami nyilván nem igaz. Némi utánaolvasás ( értsd: jó sok időt elszúrtam vele ) után a következő részt találtam gzip man oldalán: The  gzip  format  represents  the  input size modulo 2^32, so the –list option reports incorrect uncompressed sizes and compression ratios for uncompressed files 4 GB and larger.  To work around this problem, you can use the following command to discover a large uncompressed file’s true size:

             zcat file.gz | wc -c Ami szabad fordításban annyit tesz, hogy 4GB-nál nagyobb tömörítetlen fájloknál hülyeséget ír ki gunzip, és nem is valószínű, hogy hamarosan megjavítják. A javasolt megoldás valóban működik, bár érthető módon igen lassú:

$ zcat nagy.gz | wc -c
 4502404608

 A megoldásból az is látszik, hogy csak a méret kiírásával van gondja gzip-nek, valójában képes a nagy fájlokat kicsomagolni.