sala@home:~$

raw konvertálása jpg-re

Ha digitális fényképezőgépünkkel raw formátumban (dng, pef, nef, …) mentünk, előbb-utóbb felmerül az igény, hogy ismertebb (jpeg, tiff, …) formátumra konvertáljuk a képeket. Linux alatt az egyik legelterjedtebb konvertáló programnak, az ufrawnak létezik parancssoros verziója is, ami igen hasznos ha egyszerre többszáz képet kell konvertálnunk. A következő példa Pentax K-x géppel készített dng fájlokat konvertál:

ufraw-batch --rotate=no --wb=camera --crop-left=18 --crop-right=4290 --crop-top=10 --crop-bottom=2858 --out-type=jpg --compression=95 *.dng
  • --rotate=no
    

    : Kikapcsolom az elforgatást, mert ufraw előbb forgat és utána vág, így a crop parancs hibás lenne. Gondot nem okoz, hiszen az elkészült fájl is tartalmazza az EXIF infót, így majd a képfeldolgozó program végzi az elforgatást, amikor megnyitom a jpeget.

  • --wb=camera
    

    : Fehéregyensúly beállítása a fényképezőgép által dng-be mentett információk alapján.

  • --crop-left=18 --crop-right=4290 --crop-top=10 --crop-bottom=2858
    

    : A kép széleinek levágása. A látszólag értelmetlen lépés okairól részletesen itt olvashatunk, lényeg, hogy levágjuk a kép jobb oldalán a fekete részt, és a végeredmény egy 4272x2848 felbontású kép lesz (az arány pont 3:2).

  • --out-type=jpg --compression=95
    

    : 95%-os jpeget gyártunk

  • *.dng
    

    : az alkönyvtárban lévő összes dng fájlt feldolgozzuk.